Hai {NAME},

Haa {NAME} excited ke tak tengok tajuk
email kita harini ? Hehe.

Harini saya nak cerita sikit punca
kenapa kulit seseorang tu bermasalah.
Haa {NAME} wajib baca sampai habis
tau. Rugi sangat kalau tak baca. Lepas
ni boleh la {NAME} jaga kulit tu helok-
helok kalau dah tau puncanya. Ok jom
baca… No skip yea !

Faktor Pertama : Salah Guna Produk
==============================

Produk tersebut mengandungi bahan
kimia berbahaya seperti Hydroquinone
& Mercury. {NAME} pernah dengar tak ?
Kalau pernah dengar bagus la ?. Kalau
tak pernah takpe, saya akan terangkan kan…

Hydroquinone ni bertujuan untuk
membunuh ‘melanocytes’, sejenis
sel yang bertindak menghasilkan
melanin dalam lapisan kulit.
Melanin tu tu la yang menentukan
warna kulit {NAME}.

Bila ‘Melanocytes’ dalam lapisan kulit
terbunuh oleh hydroquinone, maka
putih lah warna kulit {NAME}. Tempoh
kulit jadi putih cepat pulak tu… Sebab tu
ramai yang teruja, ramai yang tertipu.

Memang kulit jadi putih tapi Tanpa
mereka sedar bahan kimia Hyroquinoin
tu telah merosakkan struktur kulit mereka.
Lebih parah lagi sampai satu tahap ia
merosak kan buah pinggan dan
menyebabkan kanser kulit.
Takut kan {NAME} ?.

But not all product memutihkan dengan
hydroquinone ya! {NAME} kena rajin
buat research dan baca kandungan
produk tersebut.

Ok saya yakin {NAME} pernah dengar
perkataan Mercury. Mercury ni sejenis
zat berbahaya yang biasa digunakan
dalam produk kosmetik. Ramai yang
tak tahu disebalik produk yang cepat
putih, cepat glowing semacam tu…

Mercury dapat memang bantu
mempercepatkan kulit jadi putih
gebu. Kesan pun cepat tu ramai
yang suka. Tapi mereka tak tahu
kesan buruk yang mereka akan
dapat dalam jangka masa panjang.

Antara kesan sampingan:
Kulit terluka, terbakar, kering dan gatal.
Kesan sampingan, sesak nafas, bengkak bibir, muka dan lidah ruam.
Jika terkena mata, terasa pedih dan menjejaskan penglihatan.

Faktor Kedua: Faktor Emosi (Stress)
=============================

{NAME} pernah rasa stress ? Tipu lah
tak pernah stress kan. Lambat bangun
pagi, traffic jam, keje berlambak kat ofis.
Semua tu boleh buat {NAME} stress
betul tak ?

Tau tak sebenarnya stress tu lah
punca kulit {NAME} naik jerawat.
Percaya ke tidok ni ? Hehehe…Kajian
saintifik mendapati bahawa sel-sel
kulit berkait rapat dengan hormon
stress.

Sebum adalah bakteria yang menutup
pori dan sel kulit mati. Bila sebum
menyumbat pori, maka terbentuklah
jerawat seperti komedo.

Haaa… {NAME} faham kan macam
mana jerawat seronok tumbuh bila
stress ? Ok antara kesan yang {NAME}
akan dapat bila stress :

Warna kulit pucat dan tak rata
Kulit kering, berminyak
Kulit Kusam
Kulit gatal-gatal, merekah
Jerawat, komedo

Kalau {NAME} tak nak macam-macam
timbul kat muka tu… {NAME} kena la
pandai kawal stress ye. Sayang kulit,
takmo stress sangat hehe.
What’s Next ?

Boleh minum air dulu dan sambung
baca ni ye hehehe….

Faktor Ketiga: Faktor Pemakanan
===========================

Pemakanan sebenarnya salah satu
punca kulit bermasalah. Salah cara
makan haa maka tak helok la muka tu.
Percaya tak ?

{NAME} memang kena percaya benda
ni… Ianya adalah fakta ! Sapu krim
malam siang tu je tak cukup untuk
jaga kulit… Kenapa ? Haa sebab kulit
kita ni perlu penjagaan dari dalaman
bukan luaran je {NAME}…

Kalau rasa nak kulit cerah berseri
tanpa jerawat {NAME} wajib kurang
kan senarai makanan dan minuman
di bawah:

Gula
Selain kencing manis, gula berlebihan
boleh buat kulit lemah dan cepat berkedut.

Garam
Jika ambil secara berlebihan boleh merosak
tekstur kulit. Elakkan makanan yang tinggi
kandungan garam.

Minuman Soda
Kalau boleh tak perlu minum pun lagi bagus.
Sebab kandungan kafein yang tinggi buat
punca kulit kusam.

Makanan Berminyak
Orang Malaysia memang tak lari dari
makanan berminyak, hampir semua
makanan menggunakan minyak kan?

Selain obesiti, ia juga boleh buat pori-pori
tersumbat maka terhasillah jerawat
dan sebagainya. So kurangkan. Lebihkan
sayuran dalam makanan.

 

Faktor Ketiga: Faktor Kurang Tidur
============================

Ok faktor kurang tidur ni sangat lah
serius sebenarnya… Ramai yang tak
kisah tentang benda ni. Haaa ni saya
nak pesan, kurang tidur boleh bawa
maut tau ! Kalau terlampau tak cukup
tidur. Memang bahaya ya {NAME}.
Sila take note !

{NAME} selalu tidur lewat ? Alasan
banyak kerja, atau mungkin sengaja !
Betul tak ? Betul ke kurang tidur punca
kulit tak sihat ?

Jawapannya, Ya ! Tidur malam
sebenarnya sangat penting untuk
{NAME} rehatkan diri.

Masa tu lah sel kulit {NAME} diperbaiki.
Kulit pun perlukan rehat yang cukup
untuk ia kembali bersinar dan sihat
di pagi hari.

Kajian mendapati bahawa kurang
tidur mampu melemahkan fungsi
perintang yang menyebabkan lembapan
dalam kulit hilang.

Kurang tidur yang melampau boleh
jejaskan penghasilan kolagen pada
kulit {NAME}… Ha nak ke kulit kendur
muda-muda ni ? Hehe mesti nak kulit
tegang dan lawo kan ?

Maka, cukupkan tidur {NAME} sekurang
-kurangnya 6-8 jam sehari ok ? Bangun
pagi confirm rasa fresh dan bersemangat !
Kulit pun tegang je…Tak percaya ? Belum
cuba, belum tahu yea {NAME}…

Saya harap {NAME} amalkan lah ye
apa yang telah kongsikan. Untuk kulit
{NAME} juga kan ? Hehe.

Jangan lupe cek email {NAME} pada
jam 12.00 tengahari esok ye. Ada
something special untuk {NAME} tahu.

Jumpa esok,

PS : Jangan lupa {NAME} ! Esok saya nak
cerita something yang menarik tentang
sejarah kulit saya sebelum guna Meeracle.
Make sure {NAME} buka email esok ye.

 

 

Sincerely,
Ummu KhairSkin Expert, Meeracleskincare.com